banner

Ψυχολογία

Sort by
Display per page
View as List Grid

Το σύμπλεγμα του Τηλέμαχου: Γονείς και παιδιά μετά τη δύση του πατέρα

Ένα παιδί ατενίζει το πέλαγος. Είναι ο Τηλέμαχος, που ζητά δικαιοσύνη: δεν υπάρχει πλέον Νόμος στη γη του, μόνο η φαινομενικά ατελείωτη Νύχτα των Μνηστήρων... Ο Τηλέμαχος περιμένει τον πατέρα του, τον Οδυσσέα, για να επαναφέρει τη συμβολική τάξη στον ρημαγμένο από τους Μνηστήρες οίκο του. Αντίθετα με τον Οιδίποδα, που πέφτει τυφλωμένος από ενοχή για την εγκληματική του επιθυμία, αντίθετα με τον Νάρκισσο, που θαμπώνεται από τη στείρα ομορφιά της εικόνας του, ο Τηλέμαχος ατενίζει το πέλαγος με μάτια ορθάνοιχτα αναζητώντας απελπισμένα τον πατέρα, το Νόμο του πατέρα. Τα σημερινά παιδιά μοιάζουν στον Τηλέμαχο. Ψάχνουν με το βλέμμα αυτό(ν) που θα επιστρέψει από τη θάλασσα, αναζητούν το Νόμο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Γιατί ο πατέρας, αν και δεν είναι ο κάτοχος του Νόμου, αν και δεν γνωρίζει το έσχατο νόημα της ζωής, καταδεικνύει ωστόσο μέσα από τη σαρκωμένη μαρτυρία της ύπαρξής του ότι είναι δυνατόν -είναι ακόμα δυνατόν- να νοηματοδοτήσει αυτό τον κόσμο, να μεταδώσει την επιθυμία, να μιλήσει για το μέλλον· να πει στον Τηλέμαχο ότι ακόμα δεν έχουν συμβεί τα πάντα, ότι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα, δεν τα έχουμε γνωρίσει όλα. Να καταστήσει, εντέλει, το Παιδί αληθινό κληρονόμο, ικανό όχι μόνο να παραλάβει ένα νόημα για τον κόσμο, αλλά και να ανακαλύψει καινούρια νοήματα του κόσμου, καινούριους κόσμους νοήματος.
από
15.00 € 12.00 €

Το σώμα δεν ξεχνά - Εγκέφαλος, νους και σώμα στη θεραπεία του τραύματος

Εγκέφαλος, νους και σώμα στη θεραπεία του τραύματος. Κυκλοφορεί σε 11 χώρες. New York Times best seller Κατατάσσεται στα best sellers του Amazon στην κατηγορία ψυχολογία Πάνω από 56.000 κριτικές στο Amazon Το ψυχικό τραύμα υπάρχει παντού στην κοινωνία μας. Έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας –δαπανηρότερο ακόμα και από τον καρκίνο και τις καρδιολογικές παθήσεις – είναι το ψυχικό τραύμα. Οι τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία και ταυτότητα και έχουν καταστρεπτικές κοινωνικές συνέπειες, όπως σωματικές παθήσεις, προβλήματα στο σχολείο και την εργασία, εθισμό σε ουσίες καθώς και ψυχικές ασθένειες. Οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και τις μελλοντικές γενιές. Αντλώντας από την τριαντάχρονη εμπειρία του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας και της κλινικής πράξης, ο Bessel van der Kolk αποδεικνύει στο Το σώμα δεν ξεχνά ότι ο τρόμος και η απομόνωση, οι κύριες συνέπειες του ψυχικού τραύματος, κυριολεκτικά αναδιαμορφώνουν τον εγκέφαλο και το σώμα. Ο συγγραφέας, ένας από τους πλέον επιφανείς ειδήμονες του ψυχικού τραύματος παγκοσμίως, αναπτύσσει ένα τολμηρό θεραπευτικό πρότυπο, το οποίο διαφοροποιείται από τις συνήθεις φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές πρακτικές, και εξηγεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θεραπεύει το μυαλό, τον εγκέφαλο και το σώμα. Εξετάζει καινοτόμες θεραπείες –από τη νευροανάδραση και τον διαλογισμό ως τον αθλητισμό, το θέατρο και τη γιόγκα– που ανοίγουν νέους δρόμους στην προσπάθεια ανάρρωσης από το ψυχικό τραύμα, αξιοποιώντας την ευροπλαστικότητα, την εγγενή προσαρμοστική ικανότητα του εγκεφάλου. Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Ο Bessel van der Kolk καταδεικνύει την τρομακτική δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων να προκαλέσουν τόσο βλάβη όσο και ίαση – και προσφέρει σε όλους την ελπίδα για επιστροφή στη ζωή. Ο Μπέσελ βαν ντερ Κολκ, MD έχει ιδρύσει και διευθύνει το Κέντρο Ψυχικού Τραύματος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Είναι, επίσης, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης, και διευθυντής του Εθνικού Δικτύου των Η.Π.Α. για τη Θεραπεία του Σύνθετου Ψυχικού Τραύματος. Όταν δεν ταξιδεύει ανά τον κόσμο επιτελώντας κπαιδευτικό έργο, ζει και εργάζεται στη Βοστόνη.
από
22.00 € 19.80 €

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ... Όταν αρρωσταίνουμε, όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη, όταν υποκύπτουμε στη νευρική ανορεξία ή σε κάθε είδους εθισμό από ουσίες... μαίνεται μέσα μας μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα σ' αυτό που αισθανόμαστε και σ' αυτό που θα θέλαμε να αισθανθούμε. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σώμα μας, που διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας, και ιδιαίτερα της κακομεταχείρισης που ενδεχομένως έχουμε υποστεί από τους γονείς μας στην παιδική μας ηλικία και, από την άλλη, είναι το πνεύμα μας και η επιθυμία μας - σύμφωνα με τις επιταγές της Ηθικής και της παραδοσιακής διαπαιδαγώγησης - να αγαπούμε και να τιμούμε τους γονείς μας, ό,τι κι αν έχει συμβεί, ακόμη κι αν μας κακομεταχειρίζονταν. Το βιβλίο τούτο αναλύει με πολλά και ποικίλα παραδείγματα - αρκετά από τη ζωή μεγάλων συγγραφέων - τις επιπτώσεις, κάποτε δραματικές, αυτής της διαμάχης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους, σήμερα, υπάρχει ακόμα ελπίδα.Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε «καλά» παιδιά, εάν οι γονείς μας μας έχουν βλάψει και εάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον συναισθηματικό εκβιασμό.Ναι, σε μας εναπόκειται να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στα προειδοποιητικά σήματα που μας στέλνει το σώμα μας.Ναι, στο τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου που έχουμε να διανύσουμε προκειμένου να επανεξετάσουμε την ιστορία της σχέσης μας με τους γονείς μας, μπορούμε να βρούμε την πραγματική εσωτερική γαλήνη και ελευθερία. 
από
16.96 € 13.57 €

Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου

Η συζήτηση με τα παιδιά για την υπευθυνότητα και τον σεβασμό –ιδίως σε ό,τι αφορά το σώμα τους– είναι απαραίτητη αλλά και δύσκολη, κυρίως όταν μιλάμε για ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση.

Αυτό το βιβλίο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να ξεκινήσετε να μιλάτε ακόμα και με πολύ μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο και παραδείγματα που μπορούν να καταλάβουν. Αν μάθουν πώς να βάζουν όρια για να προστατεύουν τον εαυτό τους καθώς και να αναγνωρίζουν τα όρια των άλλων, θα αναπτύξουν τη δική τους αυτοεκτίμηση και θα μείνουν ασφαλή σε κάθε περίσταση.

από
12.20 € 10.98 €

Το υπερκινητικό παιδί

Η παιδική υπερκινητικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σύγχρονο παιδί ανταποκρίνεται στο «πνεύμα της εποχής». Όμως, τι είναι η υπερκινητικότητα και πώς μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζωηρό από ένα υπερκινητικό παιδί; Γιατί ένα παιδί γίνεται υπερκινητικό; Έχει φύλο η υπερκινητικότητα; Πώς αισθάνεται το ίδιο σε σχέση με το κοινωνικό πεδίο; Πώς αναπτύσσουμε μια σχέση με ένα υπερκινητικό παιδί; Συνεχίζει να είναι υπερκινητικό κατά την εφηβεία, κινδυνεύει; Χρήζει φαρμακευτικής αγωγής; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται στο βιβλίο αυτό με σαφήνεια. Είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στον χώρο της ψυχολογίας. Ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Uberto Zuccardi Merli μετράει πάνω από δέκα χρόνια έρευνας και θεραπείας παιδικών διαταραχών, ως Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου «Gianburrasca-Onlus». Το βιβλίο περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το υπερκινητικό παιδί που απεγνωσμένα εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας: Δεν μπορώ να σταματήσω...
από
12.00 € 10.80 €

Το Υπέρτατο Μυστικό

Όταν καταλάβεις πως η ελευθερία σού ανήκει... Χάναμε την αλήθεια επί χιλιάδες χρόνια, επειδή δεν βλέπαμε αυτό που βρισκόταν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Μας αποσπούν πολύ εύκολα την προσοχή τα προβλήματά μας, τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, και έχουμε χάσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που μπορούμε να κάνουμε, η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας – μια ανακάλυψη που μπορεί να μας βγάλει από την κατάσταση του πόνου και να χαρίσει στη ζωή μας διαρκή ευδαιμονία και ευτυχία. Κάθε ερώτηση θα απαντηθεί, κάθε επιθυμία θα ικανοποιηθεί. Δεν θα χρειαστεί να φοβηθείτε ξανά, δεν θα χρειαστεί να υποφέρετε ξανά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποκάλυψη στη ζωή σας. Αυτό είναι το πεπρωμένο σας.
από
15.90 € 14.31 €

Το υποκείµενο της ψύχωσης

Ο Vanheule παρουσιάζει με εύληπτο και λεπτομερή τρόπο μια σειρά από εξαιρετικά καινοτόμες λακανικές ιδέες όσον αφορά στη βάση, την έκλυση και την πορεία της ψύχωσης. Οι ιδέες αυτές αποστασιοποιούνται πλήρως από τη συνήθη ψυχιατρική αντίληψη περί εγκεφαλικών δυσλειτουργιών αλλά και τις ψυχολογικές θεωρίες, και παρουσιάζουν μια ριζικά διαφορετική οπτική πάνω σε φαινόμενα όπως το παραλήρημα, οι παρανοϊκές σκέψεις και οι ψευδαισθήσεις. Κεντρική θέση στη λακανική οπτική για την ψύχωση κατέχει, φυσικά, η μεταφορά του Ονόματος-του-Πατρός και, ως εκ τούτου ο Vanheule της δίνει τη δέουσα προσοχή. Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί έναν σημαντικό και κατανοητό οδηγό πλοήγησης στο λακανικό έργο γενικότερα και στη λακανική προσέγγιση της ψύχωσης ειδικότερα. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για φοιτητές, ψυχαναλυτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς θεωρητικούς, φιλοσόφους και όλους όσους τρέφουν ενδιαφέρον για το λακανικό έργο. Το βιβλίο του Stijn Vanheule συνιστά μια ενδελεχή μελέτη της εξέλιξης της σκέψης του Λακάν αναφορικά με την ψύχωση. Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των κλασικών θέσεων του Λακάν περί ψύχωσης, αλλά μελετά το σύνολο του έργου του υπογραμμίζοντας τόσο την εξέλιξη στη σκέψη του όσο και τις αντιφάσεις που προκύπτουν από αυτήν την εξέλιξη. Ντόσια Αβδελίδη, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης
από
19.08 € 17.17 €

Το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας

Η παρούσα συλλογική εργασία έχει ως απώτερο σκοπό την περιγραφική βιβλιογραφική ανασκόπηση δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων και ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρήσαμε να παραθέσουμε ολιστικά και να συζητήσουμε κριτικά τα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με την εμπειρία της πανδημίας σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, με ή χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Η πανδημία είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και της οικογένειας, καθώς και στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους λόγω της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο εγκλεισμός επέφεραν το έντονο βίωμα αρνητικών συναισθημάτων και ψυχικών δυσκολιών (π.χ. άγχος/στρες, κατάθλιψη, μοναξιά, φόβο, αβεβαιότητα, πένθος) τόσο στα παιδιά, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, όσο και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι μελέτες όσον αφορά τη χρήση των ουσιών κατά την περίοδο της πανδημίας, και το ρόλο του αρνητικού συναισθήματος και της αρνητικής ενίσχυσης στην εξάρτηση και τη χρήση. Η πανδημία του κορωνοϊού, ως "συλλογικό τραύμα", ανέδειξε για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη για χάραξη δημόσιων πολιτικών ψυχικής υγείας σχετικά με τη διαχείριση του ψυχολογικού αποτυπώματος αυτής, την αντιμετώπιση της "πανδημίας των ανισοτήτων", και το σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων σε μελλοντικές ανθρωπιστικές κρίσεις.
από
18.00 € 16.20 €

Τρέλα - Μια μικρή εισαγωγή

Η τρέλα είναι κάτι που μας τρομάζει και μας συναρπάζει όλους. Είναι μια λέξη οικουμενικά οικεία και μια συνθήκη που στοιχειώνει την ανθρώπινη φαντασία. Ανά τους αιώνες, στην ποίηση και στην πεζογραφία, στα θεατρικά έργα και στις εικαστικές τέχνες, οι ζημιές που προξενεί βρίσκονται σε κοινή θέα για όλους μας. Έχει ανθίσει μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στη διαχείριση και την καταστολή της. Κι όμως, η χρήση του όρου τρέλα δεν είναι πλέον αποδεκτή στις καθωσπρέπει συζητήσεις...
από
9.99 € 8.99 €

Τρέξε να σωθείς, η ζωή σε καλεί

"Είναι παράξενη η ζωή, δεν είναι; Aλλά γι’ αυτό είναι και συναρπαστική. Φανταστείτε να ζούσαμε μια ζωή ήρεμη και ισορροπημένη, χωρίς γεγονότα, χωρίς κρίσεις, χωρίς τραύματα να ξεπεράσουμε, αλλά μόνο με ρουτίνα, χωρίς κάτι άξιο να συγκρατήσουμε στη μνήμη: δεν θα είχαμε καν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε. Κανένα γεγονός και επομένως καμία ιστορία, καμία ταυτότητα. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε: "Moυ συνέβη αυτό, ξέρω ποιος είμαι αφού ξέρω τι είμαι ικανός να κάνω μπροστά στις αντιξοότητες". Τα ανθρώπινα όντα είναι συναρπαστικά επειδή η ζωή τους είναι παράξενη". Ο Boris Cyrulnik μας μιλά για την ανθεκτικότητα, αυτή τη φορά μέσα από μια συναρπαστική βιωματική αφήγηση.
από
19.00 € 15.20 €