banner

Ψυχολογία

Trier par
Afficher par page
Voir comme Liste Grille

Ο κώδικας του ήρωα

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ήρωα; Στη διάρκεια της διακεκριμένης καριέρας του, ο ναύαρχος Ουίλιαμ Χ. ΜακΡέιβεν συνάντησε κάποιους πραγματικά ξεχωριστούς ανθρώπους, από τους άνδρες και τις γυναίκες με τους οποίες υπηρέτησε στην Ομάδα Ειδικών Καταστροφών μέχρι χαρισματικούς γιατρούς, επιστήμονες, πολιτικούς και φιλάνθρωπους. Αντλώντας έμπνευση από ιστορίες που αναδεικνύουν την απίστευτη συμπόνια τους, την ταπεινοφροσύνη, το θάρρος και το χάρισμά τους να ελπίζουν, ο ναύαρχος ΜακΡέιβεν έγραψε τον Κώδικα του Ήρωα, δέκα μαθήματα που οδηγούν συνηθισμένους ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα. Το βιβλίο αυτό θα καταδείξει πώς μπορούμε όλοι να ξεπεράσουμε τις αποτυχίες μας, να χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ ως πηγή δύναμης και να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη μέσω της ακεραιότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν ειλικρινή φόρο τιμής στους αληθινούς ήρωες και έναν τέλειο οδηγό για όποιον θέλει να καθοδηγήσει με το παράδειγμά του ή να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
από
9,90 € 7,90 €

Ο μύθος της χημικής ίασης

Από τη δεκαετία του '60, ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αντίληψη ότι τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τα προβλήματα που στις μέρες μας αποκαλούνται "ψυχικές ασθένειες"· προβλήματα που στο παρελθόν ήταν γνωστά με όρους όπως παραφροσύνη, τρέλα, παράνοια και νεύρωση. Με τη λέξη "ίαση" εννοώ την αντίληψη ότι τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα βοηθώντας να διορθωθεί ο υποκείμενος παθολογικός μηχανισμός που εικάζεται ότι τα προκαλεί. Αυτός ο τρόπος σκέψης εξαπλώνεται, όλο και περισσότερο, και εκτός της ψυχιατρικής και τα φάρμακα έχουν φτάσει να θεωρούνται ότι έχουν θεραπευτικό ρόλο σε όλες τις καταστάσεις όπου οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν είναι αποδοτικοί ή δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Τέτοιες καταστάσεις "διαγιγνώσκονται" ως κατάθλιψη, δυσθυμία, άγχος, κοινωνική φοβία, κατάχρηση ουσιών, ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κ.τ.λ., και συνταγογραφούνται φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Η ιστορία για το πώς φτάσαμε να βλέπουμε τα φάρμακα με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ως ειδικές αγωγές για ειδικές ψυχικές διαταραχές (ή συλλογές συμπτωμάτων), και το ερώτημα του αν αυτός ο τρόπος σκέψης είναι σωστός ή δικαιολογημένος, αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.
από
19,08 € 15,30 €

Ο νόμος του καθρέφτη

από
11,90 € 10,71 €

Ο Ντοστογιέφσκι και η πατροκτονία

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα. Ο Φρόυντ, από το "Τοτέμ και Ταμπού" ακόμη, είχε ασχοληθεί με την πατροκτονία, θεωρώντας τη πρωταρχικό έγκλημα της ανθρωπότητας και του ατόμου. Στο έργο του "Ο Ντοστογιέφσκι και η πατροκτονία" (Dostojewski und die Vatertotung, 1928) η λογοτεχνία τροφοδοτεί την ψυχολογική του σκέψη. Με αφορμή τη ζωή και το αριστούργημα του Φ. Ντοστογιέφσκι, "Αδερφοί Καραμάζωφ", βάζει ξανά την πατροκτονία στο μικροσκόπιο, ανιχνεύει τις ψυχικές πηγές της και δικαιώνει τις ψυχαναλυτικές του θεωρίες.
από
8,99 € 8,10 €

Ο πατέρας και ο ρόλος του στην ψυχανάλυση

H πατρική λειτουργία συνιστά ένα κομβικό επίκεντρο στην ψυχική οργάνωση του υποκειμένου, έστω, τουλάχιστον, επειδή η σεξουαλική ταυτότητα του καθενός δεν έχει άλλη διέξοδο από το να δοκιμάσει σε αυτήν την προσίδιά της σεξουαλική εγγραφή, εις βάρος ενίοτε του βιολογικού προκαθορισμού των φύλων. Εξού και η ανάγκη να εντοπίσουμε τα βασικότερα σημάδια της ώστε να φανεί όλη η μεταψυχολογική υποδομή που ορίζει την εσώτερη λογική της.
Ο συνοπτικός χαρακτήρας της παρούσας μελέτης, στοχεύοντας προπάντων στην επεξεργασία μιας αυστηρής εφαρμόσιμης θεωρίας, προτείνει επιπλέον μια διαυγέστατη περιδιάβαση στον χώρο μιας σύνθετης ψυχικής
τοπογραφίας, εκ περιτροπής φαντασιακής και συμβολικής, δηλαδή της λειτουργίας του πατέρα απέναντι στο ασυνείδητο.
από
12,00 € 10,80 €

Ο Πέτρος είναι ο λύκος: Μελέτη της έννοιας της παιδικής συμβιωτικής ψύχωσης

Τι γίνεται όταν από την αρχή της ζωής του ένα παιδί εγκλωβίζεται σε μια συμβιωτική σχέση με τη μητέρα που δεν του αφήνει περιθώρια να αναπτυχθεί η προσωπικότητα, ο λόγος και η αυτονομία του; Πόσο σαγηνευτική αλλά και εξαρτητική μπορεί να γίνει η σχέση του με μια μητέρα-λύκο, τρομακτική για τους άλλους μα και για το ίδιο; Πώς η ταύτισή του με αυτήν, όπως την αναδεικνύει η ερμηνευτική διαδικασία της ψυχοθεραπείας, δημιουργεί ένα ισχυρό φαντασιωσικό υπόβαθρο για την ανάδυση του εαυτού του; Μέσα από το υλικό της ψυχοθεραπείας και με γνώμονα τις θεωρίες των M. Mahler, Fr. Tustin, D. Meltzer και άλλων ψυχαναλυτών σχετικά με τον αυτισμό και την παιδική ψύχωση, μελετάται η ψυχοπαθολογία των πρώιμων διαταραχών της ανάπτυξης, όπως και μείζονα θέματα που αφορούν γενικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας, βάσει της υπόθεσης ότι υπάρχει ένα αυτιστικό κέλυφος και μια ισχυρή συμβιωτική τάση στον πυρήνα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Η υπόθεση αυτή οδηγεί τον συγγραφέα στη διεύρυνση του πλαισίου της μελέτης και τον ωθεί να αναζητήσει στην ελληνική μυθολογία μορφές της συμβιωτικής προβληματικής που αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση του ατομικού και του κοινωνικού φαντασιακού. Ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, που απευθύνεται στους ψυχαναλυτές και στους παιδαγωγούς αλλά και σε όλους όσους απασχολεί το θέμα της δόμησης του εαυτού.
από
13,90 € 11,10 €

Ο πλήρης οδηγός για την παιδική ζωγραφική

"Στις μέρες μας δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία το να μεγαλώνεις παιδιά. Γονείς που πιθανώς να επιτυγχάνουν σε ορισμένες πτυχές της ζωής τους, συχνά αισθάνονται ανασφαλείς ή και αβοήθητοι ακόμη όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα γονικά τους καθήκοντα. Στον ρόλο του γονέα συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση ερωτήσεων θεμελιακής φύσεως, όπως: Έχω θέσει τα κατάλληλα όρια; Έχω κατανοήσει επαρκώς το παιδί μου; Έχω ενισχύσει τις σωστές συμπεριφορές; Έχω ερμηνεύσει σωστά τις ενδείξεις που μου έχει δώσει;"
Στο πλαίσιο αυτό, Ο πλήρης οδηγός για την παιδική ζωγραφική παρουσιάζει εκατοντάδες συναρπαστικά παραδείγματα από ζωγραφιές παιδιών, η ανάλυση των οποίων λειτουργεί ως αρωγός για τους παιδαγωγούς, τους θεραπευτές και πάνω απ' όλα για τους γονείς να εισχωρήσουν και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Michal Wimmer κάνει ένα πολύχρωμο ταξίδι στον κόσμο της παιδικής ζωγραφικής, προκειμένου να βρεθούν τα εργαλεία ώστε να υιοθετήσουμε μία εναλλακτική προοπτική για τις ζωγραφιές του παιδιού και να ανακαλύψουμε τον ψυχισμό του ή, και γιατί όχι, το παιδί μέσα μας...
από
24,90 € 19,90 €

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα

Στο κλασικό bestseller "Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα", που έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο βιβλίο όλων των εποχών πάνω στον οικονομικό προγραμματισμό και την προσωπική οικονομική εξέλιξη, ο George S. Clason αποκαλύπτει τα μυστικά τους για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές εμπόρους, τεχνίτες, αλλά και βοσκούς, θα μάθετε πώς να αποταμιεύσετε, να απαλλαγείτε από τα χρέη, να κάνετε τα έσοδά σας να παράγουν κι άλλα έσοδα, να προσελκύσετε την καλοτυχία, να επενδύσετε με σοφία και –πάνω απ’ όλα- να διασφαλίσετε την περιουσία σας για όλη σας τη ζωή. Ο "Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα" αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αναζητούν διαχρονικές συμβουλές που θα τους καθοδηγήσουν με ασφάλεια και θα τους εμπνεύσουν στα μελλοντικά τους βήματα.
από
13,90 € 11,10 €

Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα. Στο σύγγραμμα "Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας" (Das Unbehagen in der Kultur), που γράφτηκε το 1929, ο Φρόυντ ασχολείται με τις θεμελιώδεις συγκρούσεις μεταξύ του πολιτισμού και του ατόμου, αναγνωρίζοντας ως πρωταρχικό πρόβλημα την αντίθεση ανάμεσα στην αναζήτηση του ατόμου για ελευθερία και την απαίτηση του πολιτισμού για κομφορμισμό και καταπάτηση των ενστίκτων.
από
9,25 € 7,40 €

Ο Φάουστ κι εγώ

Ο Φάουστ δεν είναι µόνο εκείνος που πουλάει την ψυχή του στον διάβολο, προκειµένου να µείνει για πάντα νέος. Δεν αναζητά µόνο την αλήθεια και τη χαρά της ζωής. Δεν αρκείται στην αποπλάνηση της Μαργαρίτας και της Ωραίας Ελένης. Δεν τις εγκαταλείπει αλόγιστα. Είναι πολύ περισσότερα, γιατί ο Φάουστ είµαστε Εσύ κι Εγώ. Που απολαµβάνουµε τη ζωή, εµπλεκόµαστε σε περιπέτειες, παθιαζόµαστε µε τον έρωτα, θρηνούµε τις απώλειές µας και φροντίζουµε τις πληγές µας, προσπαθώντας να καταλάβουµε τον εαυτό µας. Στην παρούσα µελέτη, ο πολυσχιδής Φάουστ λειτουργεί πολυεπίπεδα: στο θεωρητικό µέρος υιοθετούµε το φιλοσοφικό του πνεύµα, για να διερευνήσουµε τον τρόπο που επιδρά ο κινηµατογράφος στον ανθρώπινο ψυχισµό και τον καλλιεργεί, προκειµένου να αναπτυχθεί. Η επιστηµονική διάσταση του Φάουστ εντοπίζεται στο µεθοδολογικό µέρος, όπου καταγράφονται οι ψυχολογικές διεργασίες κατά τη χρήση κινηµατογραφικών ταινιών, στο πλαίσιο συνεδριών Cinematherapy ή Cinema Coaching, για να συστηµατοποιηθούν στα αντίστοιχα µοντέλα. Στα µάτια του Φάουστ στις οµώνυµες ταινίες, τα άτοµα που επισκέπτονται ψυχοθεραπευτές και οι coachees αντικρίζουν τις δικές τους αλήθειες στο εφαρµοσµένο µέρος. Τους παρακολουθούµε να αναγνωρίζουν στην κινηµατογραφική φιγούρα τις δικές τους ανάγκες κι αγωνίες και να συνδιαµορφώνουν την πορεία τους προς την επίγνωση. Τόσο το εξοικειωµένο αναγνωστικό κοινό, που θα αξιοποιήσει επαγγελµατικά την καταλυτική δύναµη του κινηµατογράφου, όσο και το ευρύ κοινό που θα χρησιµοποιήσει τo βιβλίο ως εγχειρίδιο ψυχολογίας και αυτογνωσίας, θα ανακαλύψουν πτυχές του κινηµατογραφικού σύµπαντος εντός τους και θα αντιληφθούν ότι τελικά ο Φάουστ είµαστε όντως Εσύ κι Εγώ.
από
16,00 € 14,40 €