banner

Συλλογικό

Voir comme
Trier par
Afficher par page

100 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν στα παιδιά

Πιστεύετε πως η φιλοσοφία είναι μια επιστήμη δυσνόητη και βαρετή;
Έχετε, όμως, σκεφτεί πως κάθε άνθρωπος, μόλις γεννιέται, είναι ένας μικρός φιλόσοφος που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του;

Η φιλοσοφία βρίσκεται στη φύση όλων μας και, χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσετε πως σήμερα είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Μέσα από τις μεγάλες ιδέες 100 φιλοσόφων και στοχαστών από όλες τις εποχές και τα μέρη του κόσμου, όπως ο Σωκράτης, ο Σαρτρ, ο Καντ και ο Βολταίρος, θα μάθετε να βλέπετε αλλιώς ό,τι υπάρχει γύρω και σας απασχολεί: από τα φυσικά φαινόμενα μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη γλώσσα που μιλάμε μέχρι την έννοια της αγάπης, αλλά και τα όρια του καλού και του κακού.
Κάθε ιστορία ξεκινάει με ένα ερώτημα ή ένα γεγονός της καθημερινής ζωής, που θα σας δώσει το έναυσμα να εκπαιδευτείτε στη λογική σκέψη σαν πραγματικοί φιλόσοφοι. Ένα βιβλίο για παιδιά αλλά και για μεγάλους· για όλους εκείνους που δεν ικανοποιούνται με τις στερεότυπες απαντήσεις και αναζητούν πάντα το γιατί των πραγμάτων.

από
15,50 € 12,40 €

12 κείμενα για τη γλωσσολογία

Ιωάννινα 2004-2008 Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στη δημιουργία αυτού του βιβλίου σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε ένα δείγμα της τρέχουσας γλωσσολογικής αναζήτησης από Έλληνες ερευνητές όπως παρουσιάστηκε στα πλαίσια ανακοινώσεων στις Ετήσιες Ημερίδες Γλωσσολογίας που διοργάνωσε ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2004 έως και το 2008, και συνεχίζει να διοργανώνει και σήμερα. Όπως δηλώνει ο τίτλος, το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα μελέτες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα της σύγχρονης γλωσσολογίας. Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ανάλυσης της ελληνικής γλώσσας (συγχρονικά και διαχρονικά) με εφαρμογή των μεθόδων και πορισμάτων της σύγχρονης θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.
από
22,00 € 17,60 €

15 βγαίνουν με Κόκκινο

Η ιδέα: Η συνέργεια του "105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" και των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ στοχεύει, με μεσολαβητή το δοκιμασμένο κριτήριο πέντε γνωστών και συνάμα διαφορετικών στις προτιμήσεις τους πεζογράφων, να υποστηρίξει μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες φωνές στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Τα κείμενα: Δικαιώνουν την επιλογή και κυρίως προσφέρουν μια απολαυστική πέρα για πέρα αξιανάγνωστη λογοτεχνία, που ακυρώνει τις συχνές επιφυλάξεις για μια ανθολογία. Οι φωνές: Ο ανήσυχος αναγνώστης, σε όλες αυτές τις -διαφορετικών τάσεων- φωνές, θα αναγνωρίσει ως κοινό στοιχείο την αυθεντικότητα, την επιτυχή πραγμάτωση των όποιων προθέσεων, φωνές με συνείδηση του ρόλου και της τέχνης τους. Η ελπίδα: Οι συντελεστές της έκδοσης ελπίζουν αυτές οι φωνές να αποκτήσουν κριτικούς όσο και πιστούς συνοδοιπόρους αναγνώστες στο μακρύ ταξίδι που τους περιμένει.
από
12,00 € 9,60 €

18 κείμενα για το Γιάννη Μαρή

O Γιάννης Μαρής υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από "πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας": μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομμουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός "αφηγητής" αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα. Ο Μαρής ήξερε να σκηνοθετεί χωροχρονικά έναν ατμοσφαιρικό μυθιστορηματικό κόσμο στην καρδιά ή στα προάστια της πρωτεύουσας, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά του ’50 και του ’60, στη Θεσσαλία των μεγαλοκτηματιών και των ληστών ή, ακόμα, στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων. Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα -γραμμένα ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του- από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου, τις οποίες επί δεκαετίες η κριτική είχε αγνοήσει επιδεικτικά: από την περίοδο της Μάχης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, την επίδραση της γαλλικής κουλτούρας στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την υποβλητική αθηναϊκή του τοπογραφία μέχρι τις λογοτεχνικές και συγγραφικές προϋποθέσεις που διαμορφώνουν δομικά το έργο του, τις ύστερες εκδόσεις, καθώς και την "πινακοθήκη" των ηρώων του. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτα τεκμήρια (φωτογραφίες, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα) από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του, Άγγελου Τσιριμώκου, ο οποίος προλογίζει δικαιωματικά αυτό το οφειλόμενο hommage στον Γιάννη Μαρή.
από
14,40 € 11,00 €

1821: Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους, όπως και τις τοπικές και τις διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά εκδηλώθηκαν. Η ιστορική αποτίμηση της Επανάστασης του 1821, όπως και κάθε άλλου ιστορικού γεγονότος, εκκινεί από συγκεκριμένη ταξική οπτική, συνδέεται αντικειμενικά με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κι επομένως αξιοποιείται και στη διαμόρφωση συγκεκριμένης συνείδησης αναφορικά με το επιθυμητό μέλλον. Συνεπώς αποτελεί πρωταρχική ανάγκη και αναπόσπαστη πλευρά της σημερινής ιδεολογικής - πολιτικής και ταξικής πάλης και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας τόσο η αποδέσμευση της εργατικής τάξης και γενικά των λαϊκών στρωμάτων από το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας όδο και η εξαγωγή χρήσιμων - από τη σκοπιά τους - ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.
από
20,00 € 16,00 €

1940-1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Η έκδοση περιλαμβάνει τα υλικά της Ημερίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοέμβρη 2019 στην Αίθουσα Συνεδρίων στην Έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Από το σύνολο των παρεμβάσεων στην Ημερίδα αναδείχτηκαν πλευρές της δεκαετίας 1940-1949, όπως: - Η στρατηγική του ΚΚΕ και η οργανωτική του πορεία σ' αυτήν την περίοδο. - Η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και οι διεθνείς σύμμαχοί τους. - Η συγκρότηση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και τον Πειραιά. - Οι βασικοί σταθμοί στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. - Η δράση του εργατικού κινήματος, η συμβολή των γυναικών και η δράση των καλλιτεχνών. Η έκδοση μπορεί ν' αποτελέσει ένα "βοήθημα" για τη γνωριμία με την ιστορία της περιόδου, την απόκρουση της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας και την προσέγγιση βασικών συμπερασμάτων-διδαγμάτων που απορρέουν από την ιστορία της δεκαετίας 1940-1949.
από
10,00 € 8,00 €

33 Ιστορίες για το 1821

Η Επανάσταση του 1821 ήταν κομβικός σταθμός στην Ιστορία του Ελληνισμού, καθώς αφενός οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αφετέρου ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων για συνέχιση των απελευθερωτικών αγώνων και κράτησε ενωμένο το Έθνος σε δίσεκτους καιρούς. Τα 33 διηγήματα-ιστορίες είναι εικόνες, στιγμές του αγώνα όπως τις βλέπουν 33 σύγχρονοι σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Η έκδοση αυτού του τόμου έγινε με την ελπίδα οι συγγραφείς να φωτίσουν με τη δική τους ματιά την αθέατη πλευρά της Επανάστασης. Στο βιβλίο συμμετέχουν οι: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Παναγιώτης Γούτας, Γεράσιμος Δενδρινός, Χρήστος Δεσύλλας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαδάκης, Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη, Γιάννης Πατσώνης, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Γιάννης Ράγκος, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης.
από
12,00 € 9,60 €

5 οικουμενικοί Έλληνες στοχαστές

Οι στοχαστές που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο αντανακλούν μια παγκοσμιότητα της σκέψης. Υπήρξαν άνθρωποι που επηρέασαν με τον στοχασμό τους την οικουμενική κληρονομημένη σκέψη, ενώ το έργο τους αποτελεί μέχρι και σήμερα σπέρμα γονιμοποιό για όσους θέλουν να διαυγάσουν με έναν ουσιαστικό τρόπο τη σημερινή κατάσταση, αλλά και να οδηγηθούν σε μια πιο ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων.
Ο μικρός αυτός τόμος περιέχει κείμενα Ελλήνων και ξένων διανοουμένων και μελετητών που δημοσιεύτηκαν στα αντίστοιχα αφιερώματα που έκανε η Εφημερίδα των Συντακτών. Τα κείμενα και οι εκτιμήσεις τους στα συγκεκριμένα αφιερώματα συμβάλουν σε μια πολύπλευρη προσέγγιση των προσωπικοτήτων και του έργου τους, και βοηθούν στην ανάδειξή τους μέσα από μια σύγχρονη, πολυεπίπεδη και κριτική σκοπιά.
0,00 €

500 ποιήματα από την Παλατινή ανθολογία

Η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία είναι μία απ' τις πολυτιμότερες πηγές για τη γνωριμία μας, όχι μόνο με την αρχαία ελληνική ποίηση, αλλά και με την Ποίηση γενικότερα. Το πι κεφαλαίο. Δεν μας γνωρίζει μονάχα με μιαν εποχή 17 αιώνων (τόσους καλύπτει αφού αρχίζει από τον 7ο αιώνα π.Χ. και φτάνει στο 950 μ.Χ.) αλλά και μας διδάσκει. Τα 3.700 ποιήματά της (σχεδόν όλα επιγράμματα, συνολικά γύρω στους 23.000 στίχους) δεν είναι μόνον ποίηση. Είναι και ποιητική. Και νομίζω πως το ποιητικό είδος που 'ναι πιο κοντά προς την Ποίηση απ' οποιοδήποτε άλλο, είναι το επίγραμμα.
από
21,00 € 16,80 €