Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός ημιτελούς δωρικού κιονόκρανου του πρώτου μαρμάρινου Παρθενώνα και αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο παρουσιάζει σε 22 ολοσέλιδες σχεδιαστικές αναπαραστάσεις την ιστορία ενός δωρικού κιονόκρανου, βάρους περίπου 12 τόννων, από την εξόρυξη και τη λάξευσή του ως τη μεταφορά του στην Ακρόπολη.
Γίνεται μια γλαφυρή αναδρομή στις διάφορες φάσεις, από την εποχή των Περσικών πολέμων μέχρι την περάτωση του δεύτερου μαρμάρινου Παρθενώνα. Ιδιαίτερα περιγράφονται οι μέθοδοι με τις οποίες οι αρχαίοι μετακινούσαν, ανύψωναν τεράστιους λίθους και έκτιζαν τους ναούς.
Το δεύτερο μέρος αναπαριστά τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη, τις μεθόδους οργάνωσης, παραγωγής και διακίνησης του μαρμάρου, τα εργαλεία και τα μεταφορικά μέσα καθώς και το φυσικό τοπίο κατά μήκος της οδού από την Πεντέλη στην Αθήνα.
Μια τολμηρή ακροβασία μεταξύ πραγματικότητας και των πιο μύχιων σκέψεών μας
Μια συλλογή διηγημάτων που ξεκινούν από τον άνθρωπο και καταλήγουν σε μια πιο μύχια προσέγγιση της σκέψης του. Καθημερινότητες των ηρώων που μιλούν στο υποσυνείδητο για όσα κατά καιρούς βλέπουμε ή σκεφτόμαστε, αλλά μένουν σαν μια κρυφή άποψη. Σε μια ξεκάθαρη και ειλικρινή αφήγηση, ο Νίκος Χριστόπουλος, μας φέρνει μπροστά στην πραγματικότητα και στις απόψεις μας για αυτή, ακολουθώντας ένα μοτίβο κυνικό έξυπνα αλλά και χιουμοριστικό. Δίχως βαθυστόχαστες φιλοσοφικές ή άλλες δήθεν ενδόμυχες θεωρήσεις, το καθένα από τα κείμενα αυτά είναι μια δυνατή σπρωξιά στην αλήθεια, μέσα από έναν χαρακτήρα αλληγορικό που συνδυάζει την απλή πραγματικότητα με τα «θέλω» του νου.
Ρεαλιστική απόδοση, με σουρεαλιστικά στοιχεία, στοχευμένο χιούμορ και συναισθηματική ένταση, είναι ο βασικός συνδυασμός που καθηλώνουν τον αναγνώστη, τον ξαφνιάζουν σε κάθε αλλαγή σελίδας, για να καταλήξει σε μια ανάγκη ταύτισης και αναθεώρησης του τι τελικά η ζωή μας κρύβει ή τι κρύβουμε εμείς από τους άλλους μέσα στον νου μας.