Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (1875-1961), Ελβετός γιατρός και πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Και μολονότι οι ιδέες του άσκησαν βαθιά επίδραση στη σύγχρονη πολιτισμική μας πραγματικότητα και παρότι υπήρξε επινοητής πλήθους επαναστατικών διανοημάτων, όπως της συγχρονικότητας, του συλλογικού ασυνειδήτου, των αρχετύπων και των συμπλεγμάτων, παραμένει, έχω την αίσθηση, εν πολλοίς γνωστός άγνωστος.
Αυτός είναι κι ο λόγος που ένιωσα επιτακτική την ανάγκη να προσπαθήσω να κάνω προσιτή στο ευρύ κοινό τη σκέψη αυτού του οραματιστή, η οποία χτίζει γέφυρα μεταξύ ψυχολογίας και κβαντικής φυσικής και καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι στον άνθρωπο η ανάγκη νοήματος και συμβολικής ή πνευματικής ζωής προκειμένου να νιώθει βαθιά ευφορία. Αυτή η πεποίθηση του Γιουνγκ θα τον απομακρύνει από τον Φρόυντ και θα τον οδηγήσει να πειραματιστεί και να επεξεργαστεί τη θεωρία του της «διαδικασίας εξατομίκευσης»: ενός καταπληκτικού εσωτερικού ταξιδιού, όπου ο καθένας μας μαθαίνει να εγκαθιστά τον διάλογο ανάμεσα στο συνειδητό και στο ασυνείδητό του προκειμένου να γίνει πλήρως ο εαυτός του και να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα αίσθημα ενότητας και βαθιάς χαράς.
Φ. Λ.
«O Λενουάρ με τη συναρπαστική πνευματική βιογραφία του μεγάλου πρωτοπόρου της ψυχανάλυσης υπογράφει έναν πραγματικό άθλο!» Le Monde des religions