banner

Tennessee Williams

View as
Sort by
Display per page

Collected Stories

This definitive collection establishes Williams as a major American fiction writer of the twentieth century.
21.70 €

La ménagerie de verre

La Ménagerie de verre est une "pièce de la mémoire", dit Tennessee Williams. "Mémoire" que l'on peut interpréter à la fois comme le souvenir d'un temps passé et l'hommage à une personne. Et en effet, construite en sept scènes, cette pièce s'inspire du vécu de Thomas (dit Tennessee) dans les années 1930 et témoigne surtout de son amour infini pour sa soeur, à laquelle il redonne humanité par ce texte. Dans la mémoire de Tom se rejoue devant nos yeux un passé familial qui le hante, entre une mère obsédée par sa jeunesse perdue et une soeur maladivement fragile, qui collectionne les animaux miniatures, constituant ainsi sa plus précieuse possession : une ménagerie de verre.
9.20 €

Le boxeur manchot

Poètes, vagabonds, criminels, prêtres fous, vierges folles… C’est toujours sur des marginaux, des maudits, que se porte le regard de Tennessee Williams, à travers ces onze nouvelles. Ce ne sont ni des malades ni des monstres, bien au contraire ; il leur voue une tendresse plus que fraternelle, presque complice.
9.80 €

Λεωφορείον ο Πόθος

"Κι έτσι μπήκα σ’ έναν σπασμένο κόσμο αναζητώντας
την ονειρική συντροφιά της αγάπης..." (BrokenTower)


Προφανώς ο "σπασμένος κόσμος" είναι η μεταπολεμική Αμερική. Μετά από την τεράστια οικονομική κρίση που πήρε διαστάσεις πολέμου, οι αξίες και οι κοινωνικές ισορροπίες επαναπροσδιορίζονται. Ο παλιός κόσμος που πεθαίνει (Blanche) θέλει να υιοθετηθεί από έναν άλλον που βρίσκεται σε περίοδο οργασμικής δημιουργικότητας (Kowalski). Προβάλει μια νέα ταυτότητα, μια σεξουαλικότητα έντονη και προσπαθεί να ριζώσει στο καινούργιο που με την σειρά του τρέφεται από τις σάρκες του παλιού. Ο λόγος της Blanche αναδεικνύει το Αμερικάνικο όνειρο με όλες του τις παθογένειες. Ένα όνειρο που οδηγείται στην ήττα και την οριστική διάλυση.

Η αιώνια πάλη του παλιού με το καινούργιο, του αρσενικού με το θηλυκό της ευαισθησίας με τον ωμό ρεαλισμό είναι το άριστο υλικό για να προσεγγίσουμε από σκηνής το "κοινωνικό ρεαλισμό" που προτείνει ο Τ. Ουίλιαμς ως ανταπάντηση στον "ποιητικό ρεαλισμό", την ίδια ώρα η υγρή, πνιγηρή νύχτα τραγουδάει τα δικά της μπλουζ.

Ζαχαρίας Ρόχας
από
10.60 € 9.54 €

Ο γυάλινος κόσμος

Πολύ συχνά οι χαρακτήρες των θεατρικών έργων του Τεννεσσή Ουίλλιαμς είναι προεκτάσεις ατόμων της ίδιας του της οικογένειας, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα πρόσωπα του Γυάλινου κόσμου. Η μητέρα Αμάντα, με τη δήθεν τελειομανία και τη φλυαρία της, ταιριάζει αρκετά με τη μητέρα του συγγραφέα, Εντουίνα. Η κόρη Λώρα, εκ γενετής χωλή, ενδοστρεφής και μόνιμα θλιμμένη, είναι αντίγραφο της αδελφής του Ουίλλιαμς, Ρόουζ, η οποία παρουσίασε από νωρίς σχιζοφρένεια και αργότερα υπεβλήθη σε μετωπιαία λοβοτομή. Ο γιος Τομ, υπάλληλος σε αποθήκη υποδημάτων, με κρυφή νυχτερινή ζωή και αδιαφορία για την οικογένειά του, είναι αναμφισβήτητα ο ίδιος ο συγγραφέας την εποχή που η οικογένεια έζησε στο Σαιντ Λούις και ο νεαρός Ουίλλιαμς εργάστηκε ως υπάλληλος σε αποθήκη υποδημάτων, παράλληλα ανακαλύπτοντας τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις του. Τέλος, ο επισκέπτης Τζιμ Ο` Κόννορ είναι πρόσωπο υπαρκτό και υπήρξε φίλος του νεαρού Τεννεσσή.
από
13.25 € 10.60 €