Η κυρία Κοσµελί συναντά στους Κήπους του Λουξεµβούργου στο Παρίσι τον νεαρό συγγραφέα Σαµουήλ Κράµερ και του εκµυστηρεύεται πως ο σύζυγός της την απατά µε τη χορεύτρια Φανφαρλό. Ο Σαµουήλ, ένας τυχοδιώκτης του έρωτα, δεν αφήνει χαµένη την ευκαιρία και της προτείνει να ξελογιάσει ο ίδιος τη Φανφαρλό, προκειµένου να την αποµακρύνει από τον άντρα της. Φυσικά τα κίνητρά του δεν είναι ανιδιοτελή, καθώς το πραγµατικό του «θήραµα» είναι η ίδια η κυρία Κοσµελί. Η συνέχεια όµως δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκή για τον Σαµουήλ, καθώς παγιδεύεται από τα θέλγητρα της χορεύτριας και εν τέλει µπλέ - κεται στον ερωτικό ιστό που ο ίδιος έχει πλέξει.
Ο Κάρολος Μπωντλαίρ δηµοσίευσε για πρώτη φορά τη νουβέλα «Η Φανφαρλό» τον Ιανουάριο του 1847 στο περιοδικό "Revue de Paris", µε το ψευδώνυµο Charles Defayis. Ως δηλωµένος πολέµιος του Ροµαντι - σµού, ο Μπωντλαίρ δεν χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει τις µεγαλοστοµίες και τις υπερβολές που διακρίνουν τα έργα των ροµαντικών, σηµατοδοτώ - ντας πρώιµα την τάση του για αποµάκρυνση από το ροµαντικό κίνηµα. Ο πόθος και η επιθυµία, µε φανερό ή λανθάνοντα τρόπο, κυριαρχούν στην αφήγησή του και είναι αυτά που κινούν την ιστορία.Ο Μπωντλαίρ καταπιάνεται µε τον φαύλο κύκλο που δηµιουργεί ένας αρρωστηµένος έρωτας, ο οποίος στην κατάληξή του αφήνει το θύµα του ακόµα πιο διψασµένο, ακόµα πιο ανικανοποίητο
Τα ωραιότερα άνθη φυτρώνουν στο βούρκο της λαγνείας, των χαμαιτυπείων και του ανθρώπινου πόνου. Ύμνοι στον Σατανά γεννούν τη "θρησκεία" της νέας εποχής. Το λεσβιακό πάθος αναπνέει σε στίχους του 19ου αιώνα.
Κάρολος Μπωντλαίρ: το πρότυπο των καταραμένων ποιητών· ύστερα από αυτόν τίποτα στη σύγχρονη τέχνη και σκέψη δεν θα είναι ίδιο. Έκτοτε, μποέμ και περιθωριακοί "βαπτίζονται" στην κόλασή του. Σ' αυτή την έκδοση θα βρείτε όλα τα Άνθη του Κακού, στο πρωτότυπο τους και σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Γιώργου Κεντρωτή, όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή του Μπωντλαίρ, το σκάνδαλο που προκάλεσε η έκδοση των Ανθέων του Κακού με την απαγόρευση των "ανήθικων" ποιημάτων, τη σύγκρουσή του με τον κυρίαρχο πουριτανισμό της τότε εποχής και κατ' εκπέκταση τη γέννηση του σύγχρονου κόσμου. Τέλος, προβάλλονται όλοι οι σημαντικοί ποιητές, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και λογοτέχνες που είτε στάθηκαν στο έργο του είτε επηρεάστηκαν από αυτό: ο Μπένγιαμιν και ο Αντόρνο, ο Ρεμπώ, ο Μαλαρμέ, ο Βερλαίν, ο Βαλερύ, ο Έλιοτ, ο Μπρεχτ, ο Προύστ, ο Απολλιναίρ και όλοι οι υπερρεαλιστές μέχρι τον Ρενέ Σαρ, ο Μανέ και όλοι οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι, ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Καββαδίας και μια πλειάδα ποιητών του Μεσοπολέμου.