banner

John K. Galbraith

Voir comme
Trier par
Afficher par page

Modeste proposition pour résoudre la crise de la zone euro

Confrontée à une crise économique et sociale majeure qui nourrit la montée des nationalismes, la zone euro n'a plus droit à l'erreur. Il faut agir et vite ! Comment ? D'abord en partant du bon diagnostic. Non, le problème majeur n'est pas la dette. Celle-ci n'est que le symptôme d'un mal plus profond : l'architecture défaillante de la zone euro. Face à l'urgence, il faut se montrer réaliste et pragmatique : on ne va pas changer les traités et rouvrir des débats source de division. Tout l'intérêt de ce petit ouvrage est de formuler une proposition immédiatement applicable pour sortir de la crise, s'inscrivant dans le cadre institutionnel actuel et propre à remettre la zone euro sur la voie de la prospérité.
5,00 €

Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα: Μαρτυρία μιας Ευρώπης που, καταστρέφοντας την Ελλάδα, αυτο-καταστρέφεται

Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα είναι µια διεθνής καταστροφή και µια από τις πιο ιδιόµορφες νοµισµατικές και πολιτικές τραγωδίες της εποχής µας. Τα χρηµατοπιστωτικά δεινά της χώρας απειλούν τη βιωσιµότητα του ευρώ και αποκαλύπτουν τα ασθενή σηµεία του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λύσεις που προτάθηκαν από την ευρωπαϊκή ηγεσία προκάλεσαν έναν πόλεµο δηλώσεων και σχολίων και είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν, σύµφωνα µε τον γνωστό οικονοµολόγο Τζέιµς Κ. Γκάλµπρεϊθ, επειδή είναι σχεδιασµένες για να αποτύχουν. Αυτή ακριβώς η υποκρισία ώθησε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ο Γκάλµπρεϊθ έφτασε στην Αθήνα ως σύµβουλος, να τον υποδεχτεί µε τη φράση "Welcome to the poisoned chalice", που είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου αυτού. Αν οι δύο άνδρες είχαν µιλήσει ελληνικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα του είχε πει "Καλώς όρισες στη µαρτυρική αρένα". Σ’ αυτή τη συναρπαστική, διορατική και ενδιαφέρουσα συλλογή κειµένων -στα οποία περιλαµβάνονται επιστολές και εµπιστευτικά υποµνήµατα σε Αµερικανούς και Έλληνες αξιωµατούχους, καθώς και άλλο αδηµοσίευτο υλικό- ο Γκάλµπρεϊθ εξετάζει την κρίση, τις αιτίες, την πορεία και τη σηµασία της, καθώς και τη βιωσιµότητα που προγράµµατος λιτότητας που επιβλήθηκε στους Έλληνες πολίτες. Πρόκειται για ένα διεισδυτικό σχόλιο για ό,τι ο συγγραφέας αποκαλεί "οικονοµική πολιτική ως ηθικό βδέλυγµα" και µια αποκαλυπτική ανάλυση µιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, πολύ µεγαλύτερης από τη µικροσκοπική οικονοµία της ίδιας της χώρας.
από
14,00 € 11,20 €

Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ

Μια τολμηρή και ρηξικέλευθη, απλή στη σύλληψη, μετριοπαθής στην εκτέλεση, Πρόταση τεσσάρων Μέτρων, τεσσάρων βημάτων για την επίλυση της Κρίσης του Ευρώ. Μιας κρίσης με έντονη κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση, που ισοπεδώνει ανθρώπους και κράτη, οξύνει το αδιέξοδο, εκτρέφει επικίνδυνα τον εθνικισμό και αποσυνθέτει την «Ευρώπη των λαών», απειλώντας την ίδια της την ύπαρξη. Μιας κρίσης που ενισχύεται από τα εφαρμοζόμενα για την καταπολέμησή της μέτρα, τα οποία όμως παρουσιάζονται ως μονόδρομος. Η Μετριοπαθής Πρόταση των τριών οικονομολόγων, του Γιάνη Βαρουφάκη, του James K. Galbraith και του Stuart Holland, δεν είναι απλώς μια φιλόδοξη οικονομοτεχνική ανάλυση. Δείχνει στους λαούς της Ευρώπης ότι υπάρχει λελογισμένη, αποτελεσματική, άμεσα εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Και αποκαθιστά σε όλους μας την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να θέσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους.
από
9,00 € 7,20 €