banner

Πλάτων Τήνιος

Voir comme
Trier par
Afficher par page

Πολιτική στην Ελλάδα: η πρόκληση του εκσυγχρονισμού

Πάνω από τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα, και κατά την περίοδο αυτή η χώρα γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη διαδικασία του ''εξευρωπαϊσμού'', φυσική συνέπεια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όξυναν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαμόρφωσαν ένα ''εκσυγχρονιστικό'' πρόγραμμα, ταυτισμένο εν πολλοίς με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το οποίο συγκρούστηκε με παραδοσιακές πρακτικές και μεθόδους. Επιπλέον, νέες προκλήσεις προέκυψαν για την ελληνική κοινωνία, με πιο χαρακτηριστικές τη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την έλλειψη πίστης σε παλιές ιδεολογίες και την άμβλυνση των παλαιών πολιτικών ρήξεων και διχασμών. Προκλήσεις που διαμόρφωσαν νέα πολιτική δυναμική για τη χώρα. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να προσαρμοστεί στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη στιγμή που συγκεκριμένα συμφέροντα και ομάδες εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις, περιορίζοντας την πολιτική βούληση και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Ο ανά χείρας τόμος, σπάνιο και εξαιρετικά ενιδαφέρον συλλογικό έργο για την πολιτική και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη σύγχρονη Ελλάδα, συγκεντρώνει μελέτες στις οποίες αναλύονται λεπτομερώς επίμαχα ζητήματα, όπως ο βαθμός διείσδυσης της πολιτικής του ''εκσυγχρονισμού'' στην ελληνική κοινωνία, οι αλλαγές στο πολιτικό και κομματικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις κράτους και οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τα συνταγματικά δικαιώματα, το σύστημα υγείας. Τι άλλαξε, λοιπόν, τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα; Τι δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί και γιατί; Ποιες ήταν οι πολιτικές δυσκολίες και ποιοι εμπόδισαν τις μεταρρυθμίσεις; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
από
26,88 € 21,50 €

Συντάξεις

Οι συντάξεις ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς που εισήγαγε ο 20ός αιώνας. Απομάκρυναν το άγχος για τα γηρατειά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη. Πέτυχαν επειδή συνέδεσαν ατομικές λύσεις με συλλογικές διεξόδους. Το κλειδί ήταν στο πώς υπηρεσίες προς το άτομο εντάσσονταν στην συλλογική προσπάθεια.


Πώς λειτουργεί όμως ένα συνταξιοδοτικό σύστημα; Τι πρέπει να προσέξουν όσοι το σχεδιάζουν; Πόσα είδη συνταξιοδοτικών συστημάτων υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός; Πότε είναι βιώσιμα και τι συνέβη στην ελληνική περίπτωση; Πώς επιδρούν το δημογραφικό, το δημόσιο χρέος και η χρηματοοικονομική κρίση;


Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφόρηση και απαντήσεις ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να τοποθετηθεί ενημερωμένα πάνω σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

από
11,99 € 9,60 €

Συντάξεις για νέους: Ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Οι νέοι πληρώνουν όλο και περισσότερο για συντάξεις, στις οποίες πιστεύουν όλο και λιγότερο. Το σύστημα συντάξεων, χθες, μας έβαλε στην κρίση. Σήμερα, υπονομεύει την ανάκαμψη. Αύριο, θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. Με εισφορές και συντάξεις που υπερβαίνουν σε ποσοστό ΑΕΠ αυτές σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., δεν αποφεύγει περικοπές σχεδόν σε ετήσια βάση. Επιβαρύνει την οικονομία, συντηρεί την ανασφάλεια, καταδικάζει την ανταγωνιστικότητα και βουλιάζει στην ανυποληψία. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος χρειαζόμαστε, επιτέλους, κάτι νέο: Συντάξεις για νέους. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο για το γενικό κοινό, απομυθοποιεί ιδιαίτερα σύνθετες έννοιες. Διατυπώνει μια ριζοσπαστική πρόταση δημιουργίας τριών πυλώνων ασφαλιστικής προστασίας ως μέθοδο απεμπλοκής από την κρίση. Έχει αφετηρία τα συμφέροντα της νέας γενιάς και εισηγείται αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης και χορήγησης συντάξεων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό σοκ και επένδυση. Συνδυάζει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με συγκέντρωση επενδυτικών πόρων για την παραγωγή. Η νέα σχέση του εργαζόμενου με τις εισφορές πλαισιώνεται από ισχυρές εγγυήσεις προς τους συνταξιούχους. Το βιβλίο κοστολογεί την πρόταση τριών πυλώνων: αν και δύσκολη, είναι εφικτή μετά από σύντομη προετοιμασία. Το "Συντάξεις για νέους" δεν αναζητεί ευθύνες, ούτε υποκύπτει σε μοιρολατρία. Εξηγεί πώς μια αποφασιστική αλλαγή μπορεί ξανά να καταστήσει το Κοινωνικό Κράτος ένα ισχυρό εφαλτήριο ανάπτυξης. Ανοίγεται στο μέλλον και γυρίζει σελίδα.
από
15,90 € 12,70 €