Πώς να αναχαιτίσουμε το λαϊκιστικό κύμα που απειλεί να σαρώσει τις δημοκρατίες μας; Πώς να αποτρέψουμε τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για να τελειώνουμε με τις αναξιόπιστες οικονομικές πολιτικές, για να απομονώσουμε τους υποστηρικτές της λιτότητας, για να αγωνιστούμε ενάντια στις ανισότητες, είναι επείγουσα ανάγκη να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.
Το σχέδιο συνθήκης που παρουσιάζεται και σχολιάζεται εδώ συντάχθηκε από μια ομάδα ειδικών σε διάφορους τομείς (νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες και οικονομολόγους), οι οποίοι εργάστηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν. Η συνθήκη αυτή μπορεί να κυρωθεί αυτούσια από τις χώρες που θα την αποδεχθούν. Το κείμενό της συνοδεύεται από μια εισαγωγή που παρουσιάζει με απλά λόγια τη διαδικασία υιοθέτησής της. Και ο σκοπός μας δεν είναι άλλος παρά να ενθαρρύνουμε κάθε πολίτη να αποκτήσει γνώση του ευρωπαϊκού διαλόγου και να παρακινήσουμε τις διάφορες κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουν στη βελτίωση αυτού του σχεδίου, ώστε να ξεπεράσουμε τη βαθιά απαισιοδοξία που μας διακατέχει σήμερα.
TOΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1918 ΣΤH ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, το 5ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συνέδριο οργανώνει ειδικό αφιέρωμα στις νευρώσεις του πολέμου. Ομιλητές ο Σάντορ Φερέντσι, ο Καρλ Άμπραχαμ και ο Έρνστ Ζίμμελ, οι οποίοι υπηρέτησαν ως γιατροί στον πόλεμο από την αρχή του και έκαναν καίριες παρατηρήσεις. Οι επισημάνσεις τους σχετικά με τα ψυχικά τραύματα ώθησαν τον Φρόυντ να γράψει την εισαγωγή στα πρακτικά του συμποσίου· μάλιστα αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει στα σοβαρά αυτά θέματα στο Πέρα από την αρχή της ευχαρίστησης. Το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς που μελετούν το ζήτημα του πολέμου και την έξοδο από αυτόν, αλλά και για τους ψυχιάτρους, τους ψυχαναλυτές, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υποδέχονται, ακούν, συντρέχουν και φροντίζουν σήμερα τους στρατιώτες και τους άμαχους πληθυσμούς οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες κάθε φορά μορφές πολεμικής βίας.
Εξαιτίας της διάρκειάς του, της εξέλιξης της τακτικής και των στρατηγικών, όπως επίσης και της βίας της οποίας υπήρξε το θέατρο, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος πέρασε σε ένα νέο επίπεδο. Στο πεδίο μάχης, η ένταση του πυρός, συνδεδεμένη με τη μαζική χρήση των πολυβόλων και του πυροβολικού, είχε ως αποτέλεσμα μία νέα μορφή σωματικών βλαβών, στην όραση και στην όσφρηση. Η χρήση, σε περίπτωση ανάγκης, των αιχμηρών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών συμπλήρωσε μια εικόνα υπέρμετρης βίας. Επισημαίνουμε όμως ότι οι μαχητές στο μέτωπο δεν υπήρξαν οι μόνοι που επλήγησαν σοβαρά από τη βία. Οι αιχμάλωτοι πολέμου υπήρξαν επίσης θύματα βίας, όπως και οι πολίτες, εκτεταμένα και συστηματικά, πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε, τόσο κατά τις περιόδους επιδρομών και απόσυρσης των στρατιωτών όσο και εξαιτίας των εξόδων από τις πόλεις και τα χωριά, του άγχους που συνδέεται με την ανασφάλεια της μοίρας αγαπημένων προσώπων που είχαν επιστρατευτεί ή που χάθηκαν στο μέτωπο, με το πένθος, τους βομβαρδισμούς και τα μπλόκα, τη στρατιωτική κατοχή, ακόμα και τις απελάσεις και τις σφαγές.