banner

Jean-Luc Nancy

Προβολή ως
Ταξινόμηση
Εμφάνιση ανά σελίδα

Tu vas obéir !

Combien de fois des parents ou des professeurs excédés lancent-ils : « Mais tu vas obéir à la fin ? » Obéir n'est pas spontané ; le plus souvent, on ne sait pas pourquoi il le faut. Et peut-être ne le faut-il pas toujours. Peut-être que cette question signifie aussi : vas-tu faire ce qu'on t'ordonne sans savoir pourquoi ? N'y a-t-il pas des ordres injustes ? Pourquoi peut-on parler de « désobéissance civile » ?
12,50 €

Η αλήθεια της δημοκρατίας

Τόσο εξιδανικευμένος, τόσο κακολογημένος, ο Μάης του ’68 μπορεί, ακόμη και σήμερα, να εμπνέει τον φιλόσοφο στον ορισμό του αληθινού νοήματος της δημοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι αυτή, με τις ανεπάρκειές της, έδωσε λαβή σε ολοκληρωτισμούς, με τις εξεγέρσεις και τις επαγγελίες των ρήξεων, καλλιέργησε μεσσιανισμούς, με τη σχετικιστική αμφισβήτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενθάρρυνε φονταμενταλισμούς. Όμως η δημοκρατία δεν εξουσιοδοτείται παρά μόνο από το "πνεύμα" της, αν το εννοήσουμε ως αλήθεια της επιθυμίας να είμαστε όλοι, κι ο καθένας, μαζί. Πριν γίνει θεσμός, είναι έμπνευση, ορμή, ανοικτότητα, διάθεση του ανθρώπου να ξεπεράσει απείρως τον άνθρωπο. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η πολιτική δεν είναι πανταχού παρούσα και προσδιορισμός που ταιριάζει σε όλα, αλλά έχει καθήκον να παραμείνει εκείνη η διακριτή πρακτική που θα επιτρέψει στον άνθρωπο να επινοήσει (μέσα από τη φιλία, τον έρωτα, τη σκέψη, την τέχνη...) τις ασύμμετρες πρωτόφαντες εκδοχές του είναι. Jean-Luc Nancy
από
6,00 € 3,90 €

Ο παρείσακτος

Εγώ (Ποιο "εγώ"; Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα, το παλαιό ερώτημα: Ποιο είναι αυτό το υποκείμενο της εκφώνησης, πάντα ξένο ως προς το υποκείμενο του εκφωνήματός του, για το οποίο είναι κατ' ανάγκη ένας παρείσακτος και επίσης κατ' ανάγκη ο παραγωγός, η κινητήρια δύναμη ή η καρδιά) - εγώ, λοιπόν, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, έλαβα την καρδιά ενός άλλου. Μου τη μεταμόσχευσαν. Η δική μου καρδιά (μιας και εδώ, όπως έχουμε καταλάβει, όλο το ζήτημα είναι αυτό το "δικό μου" [...]) - η ίδια μου, λοιπόν, η καρδιά περιερχόταν σε αχρηστία, για έναν λόγο που ουδέποτε διασαφηνίστηκε. Κατά συνέπεια, για να ζήσω έπρεπε να λάβω την καρδιά ενός άλλου.
από
7,50 € 6,00 €

Πρέπει κάλλιστα να τρώμε ή Ο υπολογισμός του υποκειμένου

O γάλλος φιλόσοφος Jacques Derrida έγινε διάσημος κατά την περίοδο της ακμής του "δομισμού", όταν μέσω της μεθόδου της αποδόμησης εγκαινίασε ό,τι θα έμενε γνωστό ως "μεταδομισμός". Η αποδομητική ανάγνωση του Derrida και η κριτική του σκέψη μέσα από τη χρήση εννοιών, όπως "διαφωρά", "ίχνος", "φαλλογοκεντρισμός" κ.λπ. κατόρθωσε να προκαλέσει ρήγματα στην κυρίαρχη αναπαράσταση της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης και γλώσσας για τον ίδιο τον εαυτό της. Στην συζήτησή του με τον γάλλο φιλόσοφο Jean-Luc Nancy, ο Derrida προσπαθεί να αποδομήσει μία κοινή δοξασία που επιμένει να κάνει λόγο για την επικινδυνότητα της "εξάλειψης" του υποκειμένου και άρα για την ανάγκη "επιστροφής στο υποκείμενο", και η οποία δεν μπαίνει στον κόπο να ιχνογραφήσει τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις και συνέπειες του διαβήματος της κριτικής στη μεταφυσική του υποκειμένου και της μετατόπισης της κεντρικότητάς του εντός του φιλοσοφικού λόγου, όπως αυτή αρθρώθηκε, μεταξύ άλλων, στον στοχασμό των Nietzsche, Heidegger, Lacan, Althusser και Foucault.
από
6,50 € 5,20 €