banner

Ψυχολογία

Trier par
Afficher par page
Voir comme Liste Grille

Οι κερασιές του Δεκέμβρη

Η απογοήτευση φωλιάζει στην καρδιά της 17χρονης Σάκι. Οι γονείς της, για να τη βοηθήσουν, απευθύνονται στον Τακούμι, έναν δάσκαλο τοξοβολίας που μεταμορφώνει αυτή την ευγενή τέχνη σε μια διδασκαλία ζωής για το νεαρό κορίτσι. Κάθε βέλος είναι ένας προβληματισμός για τη Σάκι, για να κατανοή­σει τις αβεβαιότητες της ζωής, ώστε να γίνει «δυνατή σαν βελανιδιά και ευέλικτη σαν μπαμπού». Θα μάθει να είναι σταθερή στους στόχους της και θα ανακαλύψει τα άπειρα μικρά θαύματα της ζωής. Μια τρυφερή ιστορία για την αξία της επιμονής και της αυτοπεποίθησης
από
11,90 € 10,71 €

Οι νευρώσεις του πολέμου

TOΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1918 ΣΤH ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, το 5ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συνέδριο οργανώνει ειδικό αφιέρωμα στις νευρώσεις του πολέμου. Ομιλητές ο Σάντορ Φερέντσι, ο Καρλ Άμπραχαμ και ο Έρνστ Ζίμμελ, οι οποίοι υπηρέτησαν ως γιατροί στον πόλεμο από την αρχή του και έκαναν καίριες παρατηρήσεις. Οι επισημάνσεις τους σχετικά με τα ψυχικά τραύματα ώθησαν τον Φρόυντ να γράψει την εισαγωγή στα πρακτικά του συμποσίου· μάλιστα αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει στα σοβαρά αυτά θέματα στο Πέρα από την αρχή της ευχαρίστησης. Το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς που μελετούν το ζήτημα του πολέμου και την έξοδο από αυτόν, αλλά και για τους ψυχιάτρους, τους ψυχαναλυτές, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υποδέχονται, ακούν, συντρέχουν και φροντίζουν σήμερα τους στρατιώτες και τους άμαχους πληθυσμούς οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες κάθε φορά μορφές πολεμικής βίας.

Εξαιτίας της διάρκειάς του, της εξέλιξης της τακτικής και των στρατηγικών, όπως επίσης και της βίας της οποίας υπήρξε το θέατρο, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος πέρασε σε ένα νέο επίπεδο. Στο πεδίο μάχης, η ένταση του πυρός, συνδεδεμένη με τη μαζική χρήση των πολυβόλων και του πυροβολικού, είχε ως αποτέλεσμα μία νέα μορφή σωματικών βλαβών, στην όραση και στην όσφρηση. Η χρήση, σε περίπτωση ανάγκης, των αιχμηρών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών συμπλήρωσε μια εικόνα υπέρμετρης βίας. Επισημαίνουμε όμως ότι οι μαχητές στο μέτωπο δεν υπήρξαν οι μόνοι που επλήγησαν σοβαρά από τη βία. Οι αιχμάλωτοι πολέμου υπήρξαν επίσης θύματα βίας, όπως και οι πολίτες, εκτεταμένα και συστηματικά, πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε, τόσο κατά τις περιόδους επιδρομών και απόσυρσης των στρατιωτών όσο και εξαιτίας των εξόδων από τις πόλεις και τα χωριά, του άγχους που συνδέεται με την ανασφάλεια της μοίρας αγαπημένων προσώπων που είχαν επιστρατευτεί ή που χάθηκαν στο μέτωπο, με το πένθος, τους βομβαρδισμούς και τα μπλόκα, τη στρατιωτική κατοχή, ακόμα και τις απελάσεις και τις σφαγές.

από
14,00 € 12,60 €

Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου

Ένας απαραίτητος οδηγός για τους νέους γονείς που θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στο µωρό τους και να νιώσουν ασφαλείς στον πιο υπεύθυνο ρόλο της ζωής τους. Με απλές και κατανοητές απαντήσεις ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε αυτή τη νέα, εµπλουτισµένη έκδοση, λύνει όλες τις απορίες των γονιών σχετικά µε τη φροντίδα του παιδιού τους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
από
13,25 € 10,60 €

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή το δράμα του προικισμένου παιδιού

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.
από
15,90 € 12,70 €

Όλα όσα δεν ξέρεις για σένα: Η ψυχολογία της καθημερινής ζωής

Μέσα από ασυνήθιστα και πανέξυπνα πειράματα, ο Richard Wiseman, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, ρίχνει φως σε παράξενες πτυχές της συμπεριφοράς μας και αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμα να μάθουμε πολλά για την ανθρώπινη φύση. Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας η μέρα που γεννηθήκαμε; Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά μας ο τρόπος που περπατάμε; Έχουν επιστημονική βάση οι προλήψεις και τα μεταφυσικά φαινόμενα; Με ποια ανέκδοτα γελάνε οι καλύτεροι κωμικοί του κόσμου; Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι κάποιος λέει ψέματα;
από
15,83 € 12,70 €

Όνειρο, φαντασίωση, τέχνη

Το έργο της Hanna Segal, ειδικά πάνω στον συμβολισμό, την αισθητική και το όνειρο, καθώς και η έρευνά της για την ψυχωτική σκέψη, την καθιέρωσε ως εξέχουσα μορφή της ψυχανάλυσης, ιδιαίτερα στην ψυχανάλυση κλαϊνικής παράδοσης. Στο έργο της Όνειρο, φαντασίωση και τέχνη επεξεργάζεται ξανά τις απόψεις της πάνω στα θέματα αυτά και τα ζωντανεύει μέσω μιας νέας απαρτίωσης, που τη συνδέει εκ νέου με το έργο του Freud, της Klein και του Bion. Σε όλη την έκταση του βιβλίου οι κλινικές περιγραφές που έξοχα έχει επιλέξει προβάλλουν τη θεωρία, διερευνώντας τη φαντασία και αποτυπώνοντας ξεκάθαρα ακόμα και την πιο δύσκολη έννοια στον νου του αναγνώστη. Μέσω μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης, η θεωρία και τα κλινικά παραδείγματα συνδυάζονται και εφαρμόζονται ώστε να συγκροτήσουν τις νέες και πρωτότυπες θεωρίες της συγγραφέως για την τέχνη και την αισθητική.
Το βιβλίο ξεκινά με τη θεωρία των ονείρων του Freud, ζωηρά εκφρασμένη με κλινικό υλικό της ίδιας της Segal. Στη συνέχεια προχωρά σε μια συζήτηση πάνω στην έννοια της φαντασίωσης, όπως χρησιμοποιείται από τον Freud και την Klein, και τη σχέση της με τα όνειρα και τη σκέψη. Ακολουθεί αναφορά στη σκέψη βασισμένη στην καταλυτική εργασία της Segal «Σημειώσεις για τον σχηματισμό συμβόλων» (1957), την οποία και αναπτύσσει περαιτέρω συνδέοντάς τη με το έργο του Bion. Στη συνέχεια εξετάζονται, πάλι με πειστικά παραδείγματα, παθολογικές πτυχές του ονείρου, που προκύπτουν όταν αποτύχει η συμβολική σκέψη. Τέλος, στα δύο τελευταία κεφάλαια, η Segal επιστέφει σε ένα από τα πρώτα και τα πιο σταθερά ενδιαφέροντά της –την τέχνη, την αισθητική, και τη φαντασία– αναδεικνύοντας, με πρωτότυπο αλλά και ευαίσθητο τρόπο, τη σχέση ανάμεσα στην «αληθινή» και την «αποτυχημένη» τέχνη.
Όπως αναφέρει η Betty Joseph στην εισαγωγή της, η γραφή της Segal, και ιδιαίτερα σε αυτό το βιβλίο, συνεισφέρει σημαντικά στον εμπλουτισμό της ψυχανάλυσης, όχι μόνο με τη διαύγεια και την οξυδέρκεια της σκέψης της αλλά και λόγω του βάθους και του εύρους των ενδιαφερόντων της και της κλινικής της δημιουργικότητας.

από
18,00 € 16,20 €

Όσα ήθελα να πω

«Μην το πεις πουθενά, σε παρακαλώ! Αυτό που σου είπα. Για το παιχνίδι. Ο µπαµπάς θυµώνει και η µαµά δεν µιλάει και κρύβεται όταν θυµώνει ο µπαµπάς. Μου υπόσχεσαι ότι δεν θα το πεις;» Εργάζοµαι ως Κοινωνική Λειτουργός από το 2003. Λόγω του επαγγέλµατός µου παρέχω καθηµερινά υποστήριξη σε συνανθρώπους µου που αντιµετωπίζουν προβλήµατα επιβίωσης, βιώνουν πένθη διαφόρων ειδών, παλεύουν µε εξαρτήσεις κάθε είδους, υποφέρουν από µοναξιά, καλούνται να διαχειριστούν προβλήµατα υγείας είτε δικά τους είτε δικών τους ανθρώπων, έχουν δεχθεί ή δέχονται ακόµα κάθε µορφής βία σε όλες τις εκφάνσεις της καθηµερινότητάς τους. Οι ιστορίες που θα διαβάσετε είναι εµπνευσµένες από πραγµατικές περιπτώσεις τις οποίες κλήθηκα να διαχειριστώ ως επαγγελµατίας Κοινωνική Λειτουργός στο πλαίσιο της εργασίας µου, τόσο στην αρχή της επαγγελµατικής µου πορείας, όσο και πολύ αργότερα. Η παιδική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση και βία, η εργασιακή βία, η µοναξιά της τρίτης ηλικίας, ο θάνατος και το πένθος, η ενδοοικογενειακή βία είναι ορισµένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήµατα τα οποία θίγονται στις αληθινές ιστορίες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Ας βάλουµε, έστω για λίγο, τα χέρια µας στη φωτιά.
από
13,50 € 12,15 €

Όταν το σώμα λέει όχι

Στο διεθνές bestseller Όταν το σώμα λέει όχι ο Gabor Maté εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;

Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Ο γιατρός Gabor Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.

Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Maté ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

από
20,95 € 18,86 €

Ούτε καν λάθος: Περιπέτειες στον Αυτισμό

Στην ηλικία των δύο χρόνων ο Μόργκαν μπορούσε να διαβάσει, να κάνει πολλαπλασιασμό και να χειριστεί έναν υπολογιστή, αδυνατούσε όμως να αποκριθεί στο όνομά του. Οι συνηθισμένοι τρόποι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, που οι νευροτυπικοί άνθρωποι τους αντιλαμβάνονται ως δεδομένους, για τον Μόργκαν είναι ένας επαναλαμβανόμενος και επίπονος γρίφος. Παράλληλα με τις βιωματικές περιγραφές της ζωής δίπλα σε ένα αυτιστικό παιδί, ο συγγραφέας ξετυλίγει τον βίο αινιγματικών προσώπων και αναπτύσσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας που σχετίζονται με τον αυτισμό. Μέσα από μια κυκλική περιήγηση στην Αμερική και στην Ευρώπη, σε μια διαδρομή που ξεκινάει από τις αρχές του 18ου αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, γεμάτη χρώματα και ήχους, μέσα σε πανεπιστήμια και τάξεις ειδικής αγωγής, σε ανάκτορα και φυλακές, δίπλα σε επιφανείς ερευνητές και στα βήματα εκκεντρικών καλλιτεχνών, ο Πολ Κόλινς εξερευνά το φάσμα του αυτισμού και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον γιο του.
από
14,50 € 13,05 €

Παιδαγωγική της Αλληλεγγύης

Το βιβλίο της Nita Freire και του Walter de Oliveira, για μια ακόμη φορά, μας υπενθυμίζει την επιμονή του Φρέιρε στη διανοητική συνοχή, μια συνοχή που περιορίζει το χάσμα μεταξύ λόγου και δράσης και ελαχιστοποιεί τις αντιφάσεις που συχνά παραλύουν προοδευτικά πολιτικά εγχειρήματα. Στην ουσία, ο Φρέιρε πάντα μας καλούσε να ενστερνιστούμε την ελπίδα ως μια μετασχηματιστική δύναμη, κατανοώντας τις σχέσεις μας μέσα στον κόσμο και με τον κόσμο, ως ιστορικούς παράγοντες, που μας κάνουν ικανούς να αποκαλύψουμε και να καταγγείλουμε κάθε μορφή καταπίεσης, έτσι ώστε να αναγγείλουμε έναν πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο.
από
9,00 € 7,20 €